×
TR EN
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü

(Bölüm Hakkında)

Kuruluş

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün tarihçesi 2005 yılında kurulmuş olan Türkan - Tuncer Hasçalık Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu'na dayanmaktadır. 25 Nisan 2013 tarih ve 28628 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 2013/4459 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu'nun kapatılmasıyla Yüksekokulda verilen normal ve ikinci öğretim programları Fakültenin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü normal ve ikinci öğretim programlarına dönüştürülmüştür. Bu bölüm, Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 19/06/2013 tarihli toplantısında alınan karar ile resmen kurulmuş olup, 2025-2026 öğretim yılında normal öğretim programlarına öğrenci almaya başlamıştır.

Kazanılan Yeterlik

Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere lisans diploması verilir.

Yeterlilik Düzeyi

Lisans

Akreditasyon

Program, öğrenci mezun vermeye başladıktan sonra akreditasyon çalışmalarına en kısa zamanda başlanılacaktır.

Kabul ve Kayıt Şartları

Fakülteye kabul ve kayıt Yükseköğretim Kanunu ve kuralları çerçevesinde düzenlenir. Öğrencilerin bölüme kayıt yaptırabilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kapsamındaki sınavlardan başarılı olmaları gerekmektedir. Fakülteye kabul için ilgili sınavlardan yeterli puanı almış adaylar kayıtlarını Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen tarihlerde öncelikle e–devlet üzerinden yaptıracaklardır. e-devlet üzerinden kayıt yaptıramayan öğrenciler Üniversitemizin Öğrenci Bilgi Sisteminden (OBİSİS) kayıt yaptırabileceklerdir.

Önceki Öğrenimin Tanınması

Öğrencinin fakülteye kayıt yaptırmadan önce herhangi bir Yükseköğretim kurumunun lisans ya da önlisans programından aldığı ve başardığı dersler Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla kayıt yaptırdığı programa aktarılarak öğrenci bu ders ya da derslerden muaf tutulabilir. Öğrencilerin lisans derecesi elde edebilmek için programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir. Ayrıca bu bölümden mezun olmak için öğrencilerin yiyecek ve içecek işletmelerinde 20 işgünü staj (işyeri eğitimi) yapması gerekmektedir. Bununla birlikte, bölümde 7 + 1 sistemi uygulanmaktadır. Öğrencilerin 8. yarıyılda İşletmede Mesleki Eğitim Uygulamalarını tamamlaması gerekmektedir.

Program Profili

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün amacı, yiyecek-içecek işletmelerinin ihtiyaç duyduğu mutfak personelini ve mutfak şeflerini (yöneticilerini), eğitim kurumlarının ihtiyaç duyduğu öğretmen, akademisyen ve eğitimcileri ve girişimcileri yiyecek içecek sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda yetiştirmektir. Bu bağlamda; öğrencilerin Temel Mutfak, Türk Mutfağı ve Dünya mutfakları hakkında bilgi ve beceri sahibi olmaları ve yiyecek içecek işletmeciliği eğitimleri almaları sağlanarak, iki yabancı dil bilen, uluslararası niteliklere sahip mutfak şefleri (yöneticileri) olarak mezun olmaları amaçlanmaktadır.

Program Çıktıları 

 Bu bölümü başarıyla tamamlayan öğrenciler:


1. Öğrencilerin ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olması sağlanır.

2. Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına özgü kavram ve ilkelerle bu alana yönelik uygulamanın geliştirilmesi sağlanır.

3. Öğrencilere beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında eğitim verilir ve alanlarında uygulama yapmaları sağlanır.

4. Öğrencilere alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanımaları ve kullanmalarına yönelik eğitim verilir.

5. Öğrencilere ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartları öğretilir ve uygulama yapmaları sağlanır.

6. Öğrencilere ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi verilir ve uygulama olanakları sağlanır.

7. Öğrencilere çeşitli pişirme teknikleri öğretilir ve uygulama yapmaları sağlanır.

8. Öğrencilere menü planlama hakkında eğitim verilir.

9. Öğrenciler yiyecek-içecek maliyet analizi kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgiye sahip olurlar.

10. Öğrenciler çeşitli içecekler hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olurlar ve yiyecek üretiminde çeşitli içeceklerin kullanılma yöntemlerini öğrenirler.

11. Öğrencilerin yemekleri tabaklama ve sunum teknikleri hakkında bilgi sahibi olması sağlanır.

12. Yiyecek-içecek üretiminin öncesi ve sonrasıyla ilgili tüm süreçler hakkında bilgi sahibi olan öğrenciler, süreç içerisinde yaşanabilecek sorunları çözme becerisi kazanırlar.

13. Öğrenciler, eğitimini aldıkları mesleğin hukuki düzenlemeleri hakkında bilgi sahibi olurlar. 14. Öğrenciler mesleki etik standartlar hakkında bilgi sahibi olurlar.

15. Öğrenciler, gerek mesleki, gerekse de temel alanlar ile ilgili iletişim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olur ve uygulama becerileri geliştirir.

16. Öğrencilerin İngilizce dilinde en az Avrupa Dil Portföyü C1 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri elde etmesi hedeflenir.

17. İkinci bir yabancı dilde en az Avrupa Dil Portföyü B2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri elde etmesi hedeflenir.

18. Öğrenciler işletme ve iktisat alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorileri ve uygulamaları hakkında bilgi sahibi olurlar.

19. Öğrencilerin yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurma ve sunma becerileri gelişir.

20. Öğrenciler, gastronomi ve mutfak sanatları alanının gerektirdiği şekilde kişisel bakım ve hijyenin gerekliliği konusunda bilgi sahibi olurlar.

Mezunların İstihdam Profilleri ve Çalışma Alanları

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunları, konaklama işletmelerinin yiyecek ve içecek departmanında, bu departmana bağlı olarak faaliyet gösteren restoran, mutfak ve barlarda ve bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde yönetici olarak çalışabilirler. Bunun yanı sıra, mutfak şefi, yiyecek-içecek müdürü, yemek yazarı, yemek stilisti, menü geliştirici gibi pozisyonlarda da istihdam edilebilirler. Ayrıca mezunlar, hava, deniz, demiryolu taşımacılığı bünyesindeki yiyecek içecek hizmet alanları, kamu kuruluşları, okullar, hastaneler ve diğer büyük ölçekli organizasyonların yiyecek içecek üretim alanlarında yukarıda sayılan pozisyonlarda istihdam imkânları bulabilmektedir. İlgi alanları doğrultusunda bölüm mezunlarının lisansüstü eğitimlerine devam ederek akademik kariyer yapmaları da mümkündür.

Yiyecek-içecek sektörü, pandemi gibi ekonomiyi ve sosyal hayatı güçlü bir şekilde etkileyen olaylardan bile daha az oranda etkilenerek faaliyetini sürdürmüştür. Aynı zamanda, yiyecek- içecek sektörü turizm deneyiminin önemli bir parçasıdır. Ülkemizde her geçen yıl hedeflenen ve ağırlanan turist sayısında artış gözlemlenmekte ve bu doğrultuda tesis kapasitesi de artmaktadır. Bu tesisler ise genel olarak turizm alanında eğitim görmüş olan bütün mezunlar için istihdam imkânı anlamına gelmektedir. Turizmin öncelikli sektörlerden biri kabul edildiği ülkemiz için bu alanda nitelikli işgücü yetiştirmek destinasyon rekabetçiliği için bir avantaj sunacaktır.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla; Gastronomi ve Mutfak Sanatları başta olmak üzere, Turizm ve İşletmecilik programları ile kontenjanlar dahilinde yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik programları gibi diğer programlara da başvuruda bulunabilirler